Google+

Cum să te organizezi? Sfaturi și idei.

Scrie un comentariu

20 ianuarie 2014 prin Resurse Creative

hartie

Un nou an, același planuri?

În fiecare an stabilim o mulțime de planuri și cei mai mulți dintre noi nu reușesc să le facă pe toate (sau cel puțin jumătate din ele). De ce? Pentru că ori nu și-au dorit îndeajuns de mult să le ducă la bun sfârșit ori nu s-au organizat cum trebuie.

Dacă nu-mi doresc îndeajuns de mult?

Gândește-te dacă ceea ce-ți dorești este într-adevăr necesar și te ajută să ai o viață mai bună și mai ușoară. Dacă nu e neapărat nevoie să-l faci – și nu-și dorești îndeajuns de mult să-l faci – nu te apuca de el.

Dacă nu m-am organizat cum trebuie?

Organizarea este un lucru esențial când vine vorba de a reuși în ceva. Până acum nu am văzut nici un sportiv care să nu aibă antrenamente la ore fixe (sau într-un mod regulat) și nici un avocat care să participe la un proces fără să se informeze și să stabilească unele lucruri pe care le va face de-a-lungul procesului.

Cum să mă organizez?

Încă de mai mulți ani îmi organizez cât de cât viața și încerc să-mi fac un jurnal sau mai bine spus o agendă în care îmi planific evenimentele importante și cam ce ar trebui să fac într-o zi obișnuită. Obișnuiesc să nu scriu în fiecare zi, doar la sfârșitul săptămânii să scriu evenimentele mai importante sau chiar și cele amuzante care merită amintite. Totodată mă asigur că în următoarea săptămână știu ce evenimente ar urma sau ce ar trebui să fac. Întotdeauna scriu informațiile mai importante cu o altă culoare, mai caligrafic (sau cu litere de tipar) și mai mare. Detaliile importante sunt deseori subliniate sau făcute cu textmarker pentru a atrage atenția și a nu le ignora.

Dacă nu îți place așa de mult să scrii o poți face bilunar sau lunar, iar dacă îți place, o poți face zilnic. Scriind și recitind o să vezi unde greșești și-ți poți da seama chiar și cum să te corectezi dar poți vedea și unde reușești să-ți atingi scopurile.

  • Mai multe lucruri de personalizat agenda și programul găsiți la un click distanță pe Depozitul de Papetărie.
Ce planuri și scopuri să-mi fac?

Planurile și scopurile trebuie să fie REALIZABILE! Dacă îți dorești să mergi peste 3 luni în vacanță în America și știi prea bine că nu ai cum să strângi destui bani în acest timp nu plănui asta. Același lucru să-l faci și dacă vrei să slăbești 40kg în 4 luni.

În rest planurile și scopurile pot aparține oricărui domeniu. Dacă vrei să alergi în fiecare sâmbătă câte o oră scrie  asta în agendă! Sau dacă vrei să te întâlnești cu un prieten mai vechi scrie în agendă  că trebuie să-l cauți sau să cauți informații despre el.

Unii oameni tind să-și facă prea multe planuri și să-și dorească să atingă prea multe scopuri. Îndemnul meu este să te gândești bine care dintre lucrurile pe care ți le dorești este mai important și să acționezi. De exemplu dacă dorești să petreci mai mult timp cu fiica ta dar astfel nu o să reușești să mai ajungi la sală poți încerca să le combini și să mergi la zumba împreună cu cea mică.

Dacă nu reușești să îmbini planurile atunci gândește-te care te ajută mai mult și dacă te poți lipsi de unul, încearcă să-l muți în altă zi.

Unora această agendă le va da mult de furcă dar va merita!

Cum să mă apuc de lucru?

Acesta va fi pasul decisiv. Odată terminat programul trebuie să iei avânt și să-l urmezi!

Nu te sfătuiesc să iei agenda peste tot și să urmezi cu strictețe tot ceea ce ai scris. Ceea ce trebuie să faci este să încerci să respecți programul și să te obișnuieștii cu el, una-două ore de stat la taclale cu prietenii în loc de citit cărți nu este o abatere gravă care să îți facă mai mult rău decât bine.

Odată terminat programul vei avea inițiativă să-l începi dar îți va fi mult mai greu să-l termini, de aceea NU planifica multe ca apoi să nu le poți face pe toate și  astfel ajungând să te demoralizezi și să nu mai respecți deloc programul.

Deci…

Deci pune-te încet pe treabă:

  • nu te grăbi!
  • nu planifica multe (doar cu timpul vei fi în stare să te descurci cu mai multe!).
  • nu fi obsedat să le faci toate ca la carte (până și cei mai buni greșesc!).
  • nu te demoraliza atunci când ai greșit (treci mai departe și încearcă să nu mai greșești!)
  • bucură-te că încerci și bucură-te când o faci bine!
  • nu aștepta luna de pe cer!
  • fă-o!
  • dacă alții pot să o facă poți și tu, dacă alții încă n-au făcut-o arată-le că tu o faci!
  • MOTIVAȚIE!

Succes!

Și nu uita să-ți dăruiești și mici cadouri când reușești să faci ceea ce ți-ai propus și dai dovadă de seriozitate!

Reclame

Spune-ţi părerea!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Interesante

Categorii

Mă găsiți pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Click pentru a fi informat prin mail!

%d blogeri au apreciat asta: